Cuba libre kallas ofta vardagligt för "rom och cola" och har sitt ursprung på Kuba. Enkel drink som passar till många tillfällen.

CUBA LIBRE/Rom och cola

Börja med att fylla ditt glas med krossad is för att hålla glaset kallt medan du blandar drinken. Sedan häller du i cirka 4 cl rom och där efter cirka 10 cl pepsi eller om du vill ha en Rom o cola så blandar du i cola istället for pepsi. Sedan ska du röra om i drinken så att romen och läsken blandas med varandra. Sedan ska du pressa över lime skivor toppen och sedan lägga i skalen i drinken för en sötare smak. Avsluta med att blanda om försiktigt och servera gärna med ett sugrör


  • 4 cl Rom
  • 10 cl Pepsi/Cola




MOJITO

Mojito är kanske världens mest kända och populära drink, och det med all rätt! Det är den ultimata kombinationen av sött, syrligt & fräscht. Receptet nedan ger enligt oss den bästa mojiton, men det är så klart fritt fram att anpassa efter eget tycke och smak. 

Börja med att hälla i lime juice och sockerlag i ett glas. Lägg ett knippe mynta (ca 12 st blad) i ena handen och klappa ihop med din andra hand. Detta hjälper till att frigöra myntans aromer. Lägg därefter myntabladen i glaset. Stöt myntabladen försiktigt med en muddlare eller annat trubbigt föremål. De ska inte muddlas för hårt eller krossas så att de går sönder eftersom det kan leda till att drinken blir besk. Häll ner rom och fyll lite mer än halva glaset med krossad is. Rör om med en sked så att allt blandar sig. Häll ner sodavatten och fyll resten av glaset med krossad is. Stoppa i sugrör och garnera med en kvist mynta och eventuellt en limeklyfta. Placera myntakvisten vid sugröret så att du känner doften av myntan vid varje sipp.


  • 2 cl Limejuice
  • 4-5 cl Rom



Mojiton har sitt ursprung i Karibien – närmare bestämt från Havanna på Kuba. Allt startade i början av 1900-talet när mojiton, gjord på vit rom, färskpressad limejuice, sockerlag, färsk mynta, is och sodavatten, mixades för första gången.

Brittiska kolonialister belägna i Indien kom således på ett sätt att förmildra den beska smaken, genom att blanda kinin-extraktet med vatten, socker, lime och gin. Därigenom kom de också att skapa en första version av en av modern tids mest populära drinkar, Gin & Tonic.

GIN och TONIC

Gin & Tonic går att variera i all oändlighet genom att prova olika sorters gin och olika sorters tonic, eller genom att addera frukter, bär eller örter. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

Börja med att fylla upp ett glas med is (glaset ska vara fullt av is) Sedan så häller du i cirka 4CL gin. Sedan fyller du upp resten med tonic. Sedan ska du klämma i en liten skvätt citron eller eventuellt lime juice. Blanda sedan runt i drinken försiktigt så att allt blandas ihop. Sedan lägger du i en citron skiva. Sedan är det bara att garnera den hur du vill. 


  • 4 cl Gin
Några exempel på hur man kan garnera en GT
  • Lägga i 1-2 gurk bitar
  • lägga i en tunn gurk bit på toppen och lägga på några korn med peppar eller sallt
  • lägga i ett knysste timjan 

Negroni

Negroni är en klassisk drink med anor från tidigt 1900-tal. Drinken är en så kallad "spirit-forward"-drink och passar med sin något beska smak, perfekt som apertif. Det här receptet är det traditionella grundreceptet med lika delar av varje ingrediens vilket är bra att utgå från. 

Häll i 2 cl Campari, 2 cl Gin, 2 cl Söt Vermouth (Röd) i ett rörglas med is. Saknar du rörglas går det bra med någon annan behållare där du kan röra runt drinken med is. Om du bara gör en drink till dig själv, går det alldeles utmärkt att röra drinken direkt i glaset som du tänkt dricka ur. Rör drinken i ca 30-45 sekunder. Smaka av några gånger för att känna efter när du hittat rätt. Att röra drinken är till för att dels kyla drinken, men också för att späda ut den.Sila upp drinken i ett isfyllt glas. En så stor isbit som möjligt är att föredra eftersom det får drinken att inte fortsätta spädas ut i samma tempo som med flera mindre isbitar. Ta en bit apelsinzest och pressa det över drinken för att få ut apelsinskalets oljor. Gnid zesten mot glasets kanter innan du stoppar ner det i drinken.


  • 2 cl Campari
  • 2 cl Gin
  • 2 cl Söt Vermouth (Röd)


Drinkens ursprung är okänd, men enligt många utsagor ska den ha mixats första gången 1919 på Caffè Casoni (tidigare Caffè Giacosa, nu Caffè Roberto Cavalli) i Florens. Överste Camillo Negroni skapade den genom att be bartendern, Fosco Scarselli, att spetsa hans favoritcocktail, Americano, genom att lägga till gin istället för sodavatten. Bartendern garnerade med apelsinskal istället för citronskal, som används till Americano, för att markera att det var en annan drink.

Det finns flera berättelser om hur drinken skapades. I slutet på 1800-talet var drinken brandy daisy populär och den består av sprit, likör och juice. Under förbudstiden, när spritförsäljning var förbjuden i USA, åkte amerikaner bland annat till Mexiko för att dricka. Där byttes spriten i brandy daisy ut mot tequila och blev en tequila daisy. Både margarita och daisy betyder tusensköna på respektive språk

Margarita

Margarita är en klassisk drink och finns i en uppsjö av varianter. Det här är originalet. Ett vanligt misstag är att man väljer en tequila som man inte tycker om. Eftersom tequilan utgör 50% av drinken innebär det ofta att man inte heller gillar Margaritan man just har blandat. Prova dig därför fram för att hitta en tequila som du gillar. 

Förbered margarita-glaset genom att först sprida ut ett lager salt på ett fat. Fukta glasets kanter med en limeklyfta. Doppa glaset i saltet så att det fastnar. Ett tips om du serverar drinken till någon annan än dig själv är att endast salta halva glaset så kan den som dricker Margaritan själv välja att dricka med eller utan salt. Blanda 4 cl Tequila,  2 cl Apelsinlikör (Triple sec), 2 cl Limejuice i en shaker. Fyll shakern med is och skaka. Sila upp drinken i glaset. Garnera med en limeklyfta.


  • 4 cl Tequila
  • 2 cl Apelsinlikör
  • 2 cl Limejuice








Don Saffron

Don Saffron är en god drink med härlig saffranssmak. Drinken är enkel att göra och passar perfekt som advents- och juldrink


Hur du gör Saffranssockerlag:

  1. Lös 3 dl strösocker med 3 dl vatten under upphettning.
  2. När sockret har löst sig helt, tillsätt en påse saffran (0,5 g) och rör om. Tanken är att sockerlagen ska ha kraftig smak av saffran, så att den verkligen kommer fram i drinkar där den "tävlar" mot massa andra smaker.
  3. Häll upp sockerlagen på flaska och förvara i kylskåp.

Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll shakern med is och skaka drinken kall. Sila upp i ett isfyllt glas. Garnera med apelsin.


  • 4 cl Vodka
  • 1 cl Aperoll
  • 2 cl Citronjuice
  • 1 cl Appelsinejuice
  • 2 cl Saffranssockerlag

Drinkens ursprung är okänt

Flush drink
Blanda drinken med ditt inre sinne
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång